Hedersbelöning
Från och med nr 3-4 1990 innehöll Handelsflottans kultur- och fritidsråd:s, HKF:s, tidning UTKIK i så gott som varje utgåva artiklar under vinjetten ”Halvsekel efter massakern på civila sjömän”. Under Torbjörn Dalnäs redaktörskap bidrog flera skribenter med värdefulla bidrag, vilka även publicerades i ett 52-sidigt Särtryck från 1990-95 ur UTKIK.
I oktober 1995 arrangerade Stiftelsen Sveriges Sjömanshus och HKF en ”Sjömanskulturell dag” i Uddevalla, varvid bl a de svenska krigsseglarnas situation under och efter kriget fanns som tema på programmet. Ett telefax från dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann, innehöll ett löfte om att det från statens sida skulle bli en fortsättning på den inledda fokuseringen på krigsseglarnas insatser. Som ett första resultat av detta genomförde HKF den 7 mars 1996 i Vasamuseet i Stockholm ett möte med ett representativt urval ur krigsseglargruppen. Den vid mötet närvarande ministern omtalade då att hon avsåg att uppdra åt Sjöfartsverket, Sjömanshusstiftelsen och HKF att arrangera en särskild minnesdag, till vilken alla i livet svenska krigsseglare skulle inbjudas.
Efter 18 månaders förberedelse kunde ett minnesmärke, placerat på Stenpiren i Göteborg, invigas i närvaro av cirka 900 krigsseglare den 6 september 1997. Under en omfattande inventering, för vilken Torbjörn Dalnäs hade huvudansvaret, av i livet kvarvarande krigsseglare visade det sig att över 2 000 fortfarande var i livet. Totalt fanns 1 600 personer, varav 900 krigsseglare, närvarande på lilla Stenpiren när Ines Uusmann i sitt högtidstal slog fast att tack vare sjömännens mod och uthållighet kunde Sverige behålla sitt ekonomiska oberoende under krigsåren.
Minnesceremonin i Göteborg har fått en årlig fortsättning i form av genom Sjömanskyrkan i Sverige lokalt arrangerade krigsseglardagar. I detta sammanhang har Torbjörn Dalnäs haft en viktig nyckelroll, inte minst genom att, via folkbokföringsregistret SPAR, kunnat tillhandahålla uppdaterade adressuppgifter till krigsseglargruppen.
Ända sedan frågan väcktes för två decennier om hedrande av krigsseglarnas gärningar har Torbjörn Dalnäs svarat för betydande insatser på central nivå, såväl som delaktig i krigsseglargruppen som genom kontakter med både sjöfararna själva och med nuvarande arrangörer av krigsseglardagar. Han har under denna tidsperiod lagt ned ett ihärdigt arbete som haft avgörande betydelse för genomförandet av det svenska samhällets senkomna ärebetygelse till den under många år tidigare bortglömda gruppen av svenska krigsseglare.
En icke obetydlig andel av krigsseglarna har, mot bakgrund av gruppens åldersstruktur, nu avlidit och därför kommer hela ansvaret för de årliga minnesdagarna från och med i år att åvila de lokala arrangörerna.
Stiftelsen vill med sin hedersbelöning framföra sitt stora och djupt kända tack för det hängivna och till stor del ideella arbete som Torbjörn Dalnäs ägnat åt att levandegöra våra krigsseglares stora insatser för vårt land.
Årtal: 2012
Belöningstyp: Hedersbelöning
Belöning: 20 000 kr