Havs- och folkrättsfrågor har stor aktualitet för sjöfarten och sjömanskåren. Exempel på enskildheter är piratdåd, terrorism till havs, fripassagerare, båtflyktingar, narkotika- och vapensmuggling, samt kriminalisering och lagföring av sjöbefäl till följd av rena olyckshändelser.
Juris doktor och ambassadör Marie Jacobsson är folkrättsrådgivare vid Utrikes- departementet, docent i folkrätt vid Lunds universitet och ledamot av FN:s folkrätts- kommission (ILC) sedan 2007.
FN:s folkrättskommission etablerades 1947 av FN:s generalförsamling i syfte att främja en fortlöpande utveckling och kodifiering av den internationella rätten och består av 34 ledamöter varav endast två är kvinnor. Marie Jacobsson är den tredje kvinnan i ILC.s historia.
Kommissionen har utsett henne till specialrapportör om miljöskydd under väpnade konflikter.
Hon har publicerat åtskilligt på havsrättsområdet, alltifrån Östersjön till Antarktis. Nämnas kan exempelvis skrifterna Antarktis: Om sydpolens historik, juridik och politik samt The Antarctic treaty system.
Marie Jacobssons senaste bidrag är boken Folkrätten, havet och den enskilda män- niskan, som även kan väntas i en uppdaterad engelskspråkig upplaga. Här går hon pedagogiskt igenom det internationella regelverket på områden som sjösäkerhet, sjöfartsskydd och skydd för den marina miljön. Hon reder ut flaggstatens respektive kust- eller hamnstatens roller och ansvar vid händelser med civila fartyg inblandade, hela tiden med människan/sjömannen i centrum.
Boken Folkrätten, havet och den enskilda människan är en porlande källa till fördjupad kunskap om sjömannens ställning i havs- och folkrätten. Därför är Marie Jacobsson en värdig mottagare av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris 2014.
Årtal: 2014
Belöningstyp: Litteraturpris
Belöning: 20 000 kr